Hipnoz Nedir Faydaları Nelerdir
- Hipnoz Nedir Faydaları Nelerdir
- Kimlere Nasıl Faydası Olabilir
- İyi Bir Hipnoz Seansı İçin Yapılması Gerekenler
- Hipnoz’un Tarihi
Hipnoz Nedir Faydaları Nelerdir

Hipnoz sanıldığının aksine uyku değil belki hedeflenen amaca odaklanmış bir uyanıklık halidir. Buna rağmen birinin çıkıp -sanki çok meraklısıymışım gibi gözümün içine bakarak- “Beni kimse uyutamaz” iddiaları oldukça sık rastladığım bir durum.
Hipnoz’un uyku ile yakın ilişkili kavramlar oldukları yanılgısına belki siz de düşüyorsunuz. Sanırım hipnoz sözcüğünün yakın tarihine baktığınızda hipnoz ve uykuyu niye birbirine yakıştırıldığını anlayabiliriz.
İlk defa İngiliz cerrah James Braid(1795-1860) tarafından kullanılan “hipnotizma” terimi, Yunanca ‘uyku’ anlamına gelen ‘hypnos’ kelimesinden gelir. Bu isim benzerliği dışında hipnoz, bütünüyle kendine özgü özellikleriyle bilinçliliğin farklı bir durumudur ama uyku da değildir.
Hipnoz’un Tanımı
Hipnozun doğasını anlamak şimdiki bilgi kaynaklarımızla imkansız. Bu nedenle nasıl bir şey olduğunu belki söyleyebiliriz. Bilinçli zihin bir anlamda devre dışı bırakılarak zihni es geçerek bilinçaltı zihninize telkinler yerleştirmektir.
Amaçlarımız açısından hipnoz, kişinin, o andaki gerçeğin farkında olmasına rağmen ondan ayrı olduğu hissine sahip yoğun bir fiziksel ve zihinsel rahatlamak durumu olarak görülebilir. Ben bunu rüya içinde rüya görmeye benzetiyorum. Gerçeğin farkında bir yandan dışındasınız.
Kimlere Nasıl Faydası Olabilir
Alternatif Tıp çalışmaları içerisinde hipnoz kendine sağlam bir yer yapmış görünüyor. Hangi meslekten olursa olsun hipnoz öğrenilebilir. Birçok meslek etkinliğini artırmak için kullanabilir.
İyi Bir Hipnoz Seansı İçin Yapılması Gerekenler
Hipnoterapi seansını hipnotist yönetir. Danışanlarımızdan istediklerimiz son derece basit ve uygulanması kolay şeylerdir. Tekniğin doğası gereği danışanlar rahat bir koltukta veya divanda gözleri kapalı bir halde dinlenir ve telkinleri dinlerler. Burada verimli bir trans çalışmasının yapılabilmesi için danışanlarımızın bazı konulara dikkat etmesi gerekmektedir.
1-Kesinlikle hipnoza girip girmediğinizi ya da ne derece derin bir hipnozda olduğunuzu düşünmeyin ve anlamaya çalışmayın. Sadece telkinlere odaklanın ve telkinlerin gereğini yapın.
2-Telkinleri analiz etmeye çalışmayın. Bunları seanstan önce zaten sizlerle paylaşıyor ve onayınızı alıyoruz. Telkinleri dinlerken isterseniz sizde içinizden tekrar edebilirsiniz.
3-Çevredeki uyaranları (sesleri) dikkate almayın, sadece hipnotistin sesine odaklanmaya çalışın. Çevreyi izlemekten vazgeçin ve içinize yoğunlaşın.
4-Kendinizi akışa bırakın ve süreci kontrol etmeye çalışmayın.
5-Konsantre olmakta zorluk çekiyorsanız gözlerinizi açabilir ve terapistinize bu durumu ya da varsa sorununuzu bildirebilirsiniz. Uzandığınız divan rahat değilse, vücudunuzun bir yerinde ağrı ya da rahatsız edici bir duygu varsa bildirin. Üşüyorsanız bir battaniye ile örtünebilirsiniz. Tuvalet ihtiyacınız varsa mutlaka giderin. Susamışsanız su için. Müzik ya da ışık rahatsız ediyorsa bildirin. İhtiyaçlarınızı belirtmekten kaçınmayın.
6-Hipnoz koltuğunda ya da divanında rahat, güvenli ve huzurlu olun.
7-Trans esnasında içinizden gelen duyguları kontrol etmeye ya da bastırmaya çalışmayın. Eğer içinizden ağlamak geliyorsa ağlayın ve rahatlayın. Kendinizi duygusal deşarjlar açısından özgür kılın. Buradaki tek amacın size, duygusal iyileşmenize yardım edilmesi olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Kaynak: http://hipnozmerkezi.blogspot.com.tr/2007/10/hipnoz-nedir.html
Hipnoz’un Tarihi
Hipnoz terimi yaklaşık 150 yıl öncesi kullanılmaya başlansa da Eski Mısır, Persler, Yunanlılar ve Romalıları içeren dünyanın eski uygarlıklarının çoğu telkinin gücünü ve hipnotik durumun kullanışlılığının farkına varmışlardır.
Özel bir terapi olarak hipnoz’un kullanımı 18. yüzyıla dayanır. 1950’li yıllara göre bilimselliği tartışılan ve bu nedenle sahne hipnozcularının keşfedip yaygınlaştırdığı hipnoz ancak 1953 yılında İngiliz Tıp Cemiyeti tarafından resmen bir tedavi aracı olarak kullanılabileceği tescil edilmiş.
Türkiye de şimdilik böyle bir durum yok. Üniversitelerde eğitim yok. Bir grup ilgililerin kurduğu dernek, zaman zaman benim de eğitimci olarak katıldığım uygulamalı seminerler ve sağlık bakanlığının 2001 yılında Hülya Avşar Show programında hipnoz’un gösteri amacıyla kullanılması nedeniyle yayınladığı “Hipnoz gösteri amacıyla kullanılamaz” talimatı var. Bu konu da kapalı ve umuma açık yerlerde sigara içenlere öngörülen sigara içme cezasına benziyor!